Uit de recensie van Trouw
[…] Maar het interessantste aan dit boek is dat je al snel het gevoel bekruipt dat er iets niet klopt aan Ivans reisverslag. Het zit in zinnetjes die je moeilijk kunt plaatsen. Bijvoorbeeld als Ivan vlak voor vertrek een fotolijstje bekijkt: “Ik had liever gehad dat die foto daar helemaal nooit had gestaan.” Waarom? Wie staat er op die foto?

Uit de recensie van Leesfeest:
Als je het boek leest, reis je langs geweldige gedachtestromen en woordgrappen en fantasieën en boosheden en verliefdheden en echt drama. En het einde is zo indrukwekkend als het hele boek.
Prachtig. Niet alleen voor ADHD’ers. Lees dat stomme boek!

Uit de recensie van  Pluizuit:
Dit verslag van Ivan zit vol vaart en gedachtesprongen. Daarin voel je zijn ADHD alle kanten opspringen. Hij probeert zijn gedachten, die een stroom van associaties zijn, onder controle te houden, maar brengt daardoor ook de lezer in een leesversnelling. Wanneer al wat Ivan neergeschreven heeft toch net iets anders in elkaar blijkt te zitten, voel je pas hoe zijn gedachten alle kanten op kunnen springen. Dat geeft een extra kijk op de leef- en gedachtewereld van een jongere met ADHD. De personages werden raak getypeerd en hebben allemaal hun eigenaardige kantjes. Het is dan ook een boeiend reisverslag geworden, met een zeer onverwacht einde. Intrigerend.

Uit de recensie van Lezen is leuk:
De titel van Dat stomme boek is alvast geweldig. Maar ook verder is deze roadtrip vol vaart en plezier geschreven en heeft het boek heel wat meer te bieden dan je in eerste instantie zou denken. Dat stomme boek veel meer is dan alleen een hilarisch verhaal over een zoektocht dwars door Duitsland.

Uit de recensie van JaapLeest:
Dat stomme boek
is een verrassend goed geschreven actuele jeugdroman met rake typeringen en geestige dialogen zoals die waarin Ivar zijn vader vraagt waar zijn voorkeur voor Duitsland toch vandaan komt. “‘Het is het land van Goethe,’ was zijn antwoord. ‘Ook dat van Hitler’, zei ik. ‘Je kunt niet alles hebben.’ Mijn vader is een kei in recht lullen wat krom is, vooral als het om hemzelf gaat. ”

 

‘Lezen is met andere ogen leren  kijken.’

fb t