Kees de jongen

Theo Thijssen – hertaling: Tiny Fisscher
Aerial Media Company
ISBN 9789402600117
Paperback €14,99

Wat een verhaal: herkenbaar, stoer, schattig, grappig, treurig… En zó goed geschreven, wat een mooi boek!’
Inge van Werven, 18

Een oud boek in een nieuw jasje

Kees de jongen is een van de beroemdste boeken in de Nederlandse literatuur. Het boek is speelt zich af in het begin van de vorige eeuw (ongeveer 1910) en is voor het eerst gepubliceerd in 1923. Ik heb zelf altijd erg van het boek gehouden, maar tegenwoordig lezen steeds minder mensen het omdat de taal toch wel ouderwets is geworden. Ik vond dat zo jammer dat ik het boek in wat frissere taal heb omgezet, zonder de sfeer van het oorspronkelijke boek te verliezen. En nu kun jij het boek dus ook weer lezen!

Waar gaat het over

Het verhaal gaat over de 12-jarige Kees Bakels. In het dagelijkse leven is hij een doodgewone jongen, maar in zijn fantasie is hij een held: hij is beroemd, een redder, een bijzondere figuur. De mensen kijken naar hem en hebben het over ‘m!
Aan de andere kant is hij ook heel onzeker en is hij vaak bang om uitgelachen te worden. Ook durft hij tegen het meisje waar hij stiekem verliefd op is niet zoveel te zeggen…

Doordat ik de taal van het boek een beetje heb opgefrist, is het nu heel goed  te lezen voor mensen van alle leeftijden. Het is natuurlijk een heel ander soort verhaal dan veel andere boeken die je misschien gewend bent, maar het zou zomaar kunnen dat jij ook heel veel van Kees Bakels gaat houden. Zoals iemand heel treffend over het boek zei: ‘Als je het boek leest wórd je Kees, ook als je een meisje bent.’

Mooi compliment

Jeugdboekenschrijver Daan Remmerts de Vries schreef me:
Wat een Beeldschone bewerking, een prestatie waar je trots op mag zijn. Je bent op een bijzondere manier in de huid van Kees en van Theo Thijssen gekropen en je hebt het boek inventief en bijzonder knap bewerkt. Een vette aanrader en een stimulans om Kees de jongen (opnieuw) op te pakken!

 

Het boek is helaas niet meer in de reguliere boekhandel verkrijgbaar. Wel kun je het HIER nog voor een spotprijsje aanschaffen.

 

 

 

‘Lezen is met andere ogen leren  kijken.’

fb t